De beste lijntjes-links

Zowel in Nederland als in Duitsland bestaan buitengewoon interessante, fraaie en informatieve websites over Nebenbahnen, railgeschiedenis en zelfs over spoorwegarcheologie. Bij elke site is via een bondige omschrijving aangegeven wat de bezoeker te zien krijgt. Een strenge, maar subjectieve selectie! Hoe meer sterretjes, des te beter de website.


Nederland - de meest bijzondere websites
(lokaalspoorlijnen, stoomtrams, stationsgebouwen)


Spoorzoeken met Bart Peters *****
Een eenvoudige, maar keurig verzorgde website over spoorwegarcheologie, al dan niet verdwenen stationnetjes, maar ook de revival van Enschede - Gronau. Bart legt ook vast wat er nog over is van oude spoor- en tramlijnen. De site - helaas niet meer actueel - beschikt ook over een uitstekend overzicht van weblinks op spoornostalgisch gebied. Zoek het spoor terug

Spoorzoeken via een heel bijzondere website*****
De website van historicus Victor Lansink zet veel spoorzoeken op het menu, maar biedt daaromheen een keur aan fraaie staaltjes nostalgie in woord en beeld. Zowel in Nederland als in de om ons heen liggende landen. Lansink verstaat de kunst het verval op een buitengewoon originele en fraaie wijze te portretteren. Wie uren gekluisterd wil zitten aan zijn beeldscherm, vertrekt hier.


Mooie aanvullingen over het Noord-Friese spoor *****
Aansluitend op het boek Opkomst en ondergang van de Noord-Friesche Locaal-Spoorwegmaatschappij (NFLS) heeft Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig een website gelanceerd met aanvullingen (ook nieuwe foto's), correcties en een app die leidt naar restanten van spoor en tram in dit fraaie gebied. Plus een groot aantal bijlagen die niet in het boek opgenomen konden worden. Klik hier.

Stations, halten en stopplaatsen - Stationsweb*****
Een uiterst omvangrijke website over stations in Nederland. Met zeer veel informatie en dito foto's. Wie zich wil oriënteren op stationnetjes of andere stopplaatsen vindt hier bijna zeker iets van zijn of haar gading. Voor het complete overzicht, klik hier.

Alles over het railvervoer bij de NVBS*****
De Nederlandse club voor de railliefhebbers - de NVBS - biedt niet alleen veel nieuws en speciale reizen, maar heeft er sinds 6 juni 2015 een zeer omvangrijke fotodatabase bij. Daarnaast een maandelijks nieuwe virtuele expositie. Een website om eens echt te grasduinen.

De Gooise stoomtram - een eigen website****

Eindelijk een website die geheel gewijd is aan de Gooise stoomtram. Hans de Sain nam het lovenswaardige initiatief de tramlijnen in het Gooi aan de vergetelheid te ontrukken. En natuurlijk beschrijft De Sain hoe de tram aan de bijnaam 'Gooise moordenaar' kwam. Niet alleen een website voor tramofielen en Erfgooiers, vooral ook een aanrader voor wie eens terug in de tijd wil. Begin uw reis door het Gooi vanuit Amsterdam! Klik hier.

Hall of trains - van de jaren zestig tot nu****
Bert Stortenbekers Hall of trains bevat een enorme collectie treinenfoto's en vaak van een verrassend goede kwaliteit. Wie het spoor terugvolgt naar de jaren zestig in Nederland, wordt verrast door zowel kleuren als zwartwitfoto's van materieel dat al lang van het spoor verdwenen is. Een echte aanrader! Lekker nostalgeren begint hier.

Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij - de geschiedenis
Deze website over de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) bevat (bijna) alles over de geschiedenis van dit spoorwegbedrijf en zijn lijnen in noord- en noordoost-Nederland. Met veel zeldzame foto's en mooie historische details die door grondig speurwerk tot stand zijn gekomen. Spoorweggeschiedenis zoals het hoort, alleen nu in de vorm van een website.

Breng het tramverleden terug in Drachten***

De Stichting Spoorverleden Drachten wil het spoorse verleden weer doen herleven in Drachten. Door allerlei initiatieven, waaronder een monument, lespakketten en het neerzetten van een tram in deze Friese plaats. De website illustreert niet alleen de plannen, maar staat bol van de nostalgie. Voor wie zowel de Friese tram als het spoor een warm hart toedraagt. Klik hier.

Het Dockumer Lokaaltje als onderwerp van nichemarketing***
De ex-Dokkumer Chris Rijff, niche-marketing-specialist, heeft zich het lot aangetrokken van het beroemde Dockumer Lokaaltje. Het liefst zou hij de complete lijn weer in exploitatie nemen. Op de site de plannen, fotografische impressies, de Stichting NFLS en met historische terugblikken plus links naar social media. Begin hier.

Duitsland - de fraaiste en meest sfeervolle websites

Nebenbahnnostalgie fraai geportretteerd*****
De absolute topper in vormgeving en pregnante teksten vormt deze website van Gunther Höbel. Hij verhaalt over de kleine lijntjes in de driehoek tussen Mainz, Worms en Alzey, hun betekenis en hun sfeer. Over lijntjes en treintjes, waarvan de geluiden (vaak) al lang geleden verstomd zijn. Abfahren Bitte!

Nebenbahnsterben - een heel lange lijst****
Harald Bosch, DB-medewerker achter het loket, biedt een lange lijst met spoorlijnen waarop de personendienst sinds het begin van de Deutsche Bundesbahn is gestaakt. Een buitengewoon complete lijst die aantoont hoeveel duizenden kilometers Nebenbahn inmiddels gesloten zijn. En zijn website biedt nog veel meer! Houdt u vast.

Reisverhalen en de railhobby gerelativeerd*****
Wie de Duitse spoorwegen in al hun pracht en praal wil leren kennen en niet terugdeinst voor het virtueel beleven van een hoofdspoorlijn, vindt heel veel van zijn of haar gading bij deze website. Fraai vormgegeven, met reisverhalen en de hobby op een zacht spottende manier bespiegeld.
Zet het sein maar op 'veilig'.

Spoorzoeken in Oost-Duitsland****
Onder de veelzeggende website url: www.stillgelegt.de brengt Martin Wollman een flinke portie spoorwegarcheologie, waar de echte nostalgist graag voor gaat zitten. De Duitse evenknie van de Nederlandse spoorzoek-website van Bart Peters. Het zijn de smalspoorlijntjes (Kleinbahnen) waarop Wollmann het gemunt heeft en dan vooral in Oost-Duitsland: Thüringen, Sachsen en Sachsen-Anhalt. Klikt u maar!

Nederland èn Duitsland - bijzonder websites met een blik in het verleden

Langs de Rails - uit de archieven van Nico Spilt*****
Een heel omvangrijke site met vele duizenden foto's, sfeervolle verhalen van (oud-Hilversummer) Nico Spilt. Lekker nostalgeren bij beelden van materieel '36 of de Duitse stoom in zijn nadagen. Warm aanbevolen! Wie voor een korte kennismaking naar deze site toe klikt, loopt het ernstige risico de hele avond aan het beeldscherm gekluisterd te zitten: klik hier!

Sporenplan - de meest uitvoerige voor Nederland en Duitsland*****
Op zoek naar een tekening van een emplacement in Nederland of Duitsland? Meer weten over de beveiliging? Of heeft u nog specifiekere wensen over emplacementen, zoals historische tekeningen? Tien tegen één dag dat Sporenplan het gewenste oplevert. En de tekeningen zijn ook nog historisch verantwoord! Omdat plaatjes meer zeggen dan woorden, klik hier.

Langs ijzeren wegen*****
Spoorweggeschiedenis en sfeer staan centraal op de website van Roelof Hamoen. Zijn grondig en systematisch bronnenonderzoek staan garant voor veel onbekende en lezenswaardige feiten. De bekende spoorwegpublicist en (in het dagelijks leven) journalist verloochent zijn vak niet, want de site leest als een trein. Vooral aanbevolen: de geschiedenis van de lijnen Leiden - Woerden en Gouda - Den Haag, het trieste verhaal van de Vennbahn en Duitse stoom op de Emslandstrecke. Vertreksein!