Overzicht Noord-Friese lokaalspoorlijnen en de NTM-lijn Mooie Paal - Beetgumermolen

Dankzij de medewerking van onder anderen Roef Ankersmit, Hans Elzinga, Wietse Hoekstra, Lieuwe van der Leij, Kees van de Meene en last but not least de familie Okkinga, is dit deel van de website flink uitgebreid. Op dit gedeelte staan de oude NFLS-lijnen en de NTM-lijn Leeuwarden - Beetgumermolen - Sint-Jacobi Parochie/Mooie Paal-Aansluiting centraal. Bent u geboeid door deze lijnen en wilt u meer weten, kijk dan snel op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.Leeuwarden - Beetgumermolen - Sint-Jacobi Parochie (1)
Eerst maar eens de kale feiten. De eerste decennia van deze NTM-lijn. Met prachtige oude foto s uit de verzameling van Wietse Hoekstra.

Leeuwarden - Beetgumermolen - Sint-Jacobi Parochie (2)
Van de Eerste Wereldoorlog tot 1950. En we volgen virtueel de tramlijn zoals NS die op het laatst reed, van Mooie Paal Aansluiting tot aan de veiling in Berlikum. Met schitterende sfeerfoto s van Roef Ankersmit, Lieuwe van der Leij en Kees van de Meene.

Leeuwarden - Beetgumermolen - Sint-Jacobi Parochie (3)
Tot slot kijken we naar de laatste jaren van deze lijn. Met locs serie 2400/2500, sikken en opbraaktreinen en een aardige anekdote. Tot slot een Toen en Thans. Dezelfde plekken langs de lijn door de verschillende decennia heen. Of hoe een Vivo-winkel een cafetaria werd.

NFLS-historie (1901 - 1929):
De geschiedenis van de Noord-Friese lokaallijntje in vogelvlucht (1)

Een bondige vertelling over de geschiedenis van NFLS en haar opvolger NS. Van de hand van Oege Kleijne. Voor treinenliefhebbers en lokale historici!

NFLS-historie (1930 - 2003):
De geschiedenis van de Noord-Friese lokaallijntje in vogelvlucht (2)

De meer recente geschiedenis in woord en beeld. Een verhaal om niet vrolijk van te worden.

NFLS (1):
De eerste kennismaking met de Noord-Friese lijntjes

Een verslag van verlaten spoorlijntjes, kleine stationnetjes en een bedaagd excursietreintje. Oege Kleijne herinnert zijn eerste kennismaking.

NFLS (2):
Spoorzoeken met een rijke oogst

Op de brommer langs vergeten Noord-Friese Lokaalspoorlijnen. Een ware ontdekkingstocht, in woord en beeld, door Oege Kleijne.

NFLS (3):
Een rit op de piepertrein
Het allerlaatste jaar van de piepertreinen tussen Stiens en Holwerd. De lijn was officieel al gesloten. Toch werd er nog n seizoen gereden. Een verslag door Oege Kleijne.

NFLS (4):
De Noord-Friese? Het wordt nooit meer zoals vroeger!

Wim Hoekema beschrijft een rit op de lijn Leeuwarden - Stiens met slechts n Italiaanse wagon en omlijst die met de nodige flash backs.

NFLS (5):
De laatste jaren van de Noord-Friesche

De laatste jaren van het laatste stukje Noord-Friesche: Leeuwarden - Stiens. Wim Hoekema brengt die periode treffend onder woorden, vertelt over de geschiedenis van Vliegveld Leeuwarden en verhaalt over de plotselinge verdwijning van de halte Jelsum.
Per november 2002 is een foto toegevoegd van de halte Jelsum.

NFLS (6):
Van Heiloo, via Leeuwarden naar Stiens

Hans Elzinga tekent zijn herinneringen aan het laatste stukje 'Noord-Friesche' op met schitterende foto's en tot de verbeelding sprekende verhalen. En wat deden die elektrische treinen eigenlijk op de Stienser lijn?

NFLS (7):
De laatste jaren van de Noord-Friesche

Bovenop een trein naar Stiens? Dat is een tamelijk gestoord idee. Maar wel een fotografisch hoogstandje. En verder: over een niet geplande rit van de eerste 6400 naar Stiens, plus een groot aantal foto's van 2200-en op de lijn naar Stiens. Was getekend: Hans Elzinga.

NFLS (8):
De laatste jaren van de Noord-Friesche

Een verhaal over opgeblazen silo's, een spoedklus en een werktent tegen de rails. En een bijzonder antwoord op de vraag waarom de loc van de dienst naar Stiens ook heen en weer moest tussen Leeuwerden en Heerenveen, vastgelegd door Hans Elzinga.

NFLS (9):
Het tijdperk van de sikken

Over sikken en geiten, sproeitreinen en hefbomen die per se moesten worden vervangen.

NFLS (10): Anekdotes over de Noord-Friesche
NFLS-kenner Wietse Hoekstra put uit zijn herinneringen, opgetekend door Oege Kleijne. Amusante anekdotes over gratis jenever, Stiens als strafdepot en illegale goederentransporten.

 

Terug naar de kaart van Nederland!

Of kies uit de volgende kaarten:

Noord-Nederland


Noord-Holland


Oost-Nederland


Zuid-Nederland